Tekenen en schilderen onder individuele begeleiding

Docent: Peter Kempeneers
Niveau: Enige ervaring tot gevorderden
Aantal lessen: 20

peter-cursus

In de teken- en schildercursus van de woensdagmorgen- en middag, ben je vrij om onder individuele begeleiding je eigen favoriete onderwerp en materiaal te gebruiken. De docent zal ieders eigen stijl en voorkeur leren kennen en helpen bij de verdere ontwikkeling hiervan.

Een schilderij is in de eerste plaats, los van wat het voorstelt, verf op een plat vlak. Dat wil niet zeggen, dat een schilderij abstract moet zijn! Want voorstelling en onderwerp kunnen een belangrijke rol spelen bij het succes van een schilderij. Maar dat geldt ook voor de manier waarop kleur, lijn, vlak, licht/donker, compositie, textuur, beelduitsnede is gebruikt. De beeldende middelen. Versterken ze de voorstelling? Geven ze vorm aan het beeld wat je in je hoofd hebt? Hoe leiden ze de toeschouwer door het beeld? Vullen de kleuren elkaar aan, of zitten ze elkaar in de weg?

Elke cursist heeft een eigen voorkeur; de één wil graag losser worden en verschillende stijlen uitproberen. Een ander wil juist zo precies mogelijk schilderen met veel detail in een verfijndere stijl. Ook kan er behoefte bestaan aan een meer gerichte opdracht, bedoeld om de schildervaardigheden te vergroten. Ontdekken op welke manieren je met kleur kunt omgaan, of juist zoeken naar een balans tussen abstractie en figuratie. Iedere cursist wordt hierin zowel in technisch als in creatief opzicht begeleid.

Een les begint met een inleiding waarin bijvoorbeeld een kunstenaar, stroming of genre het onderwerp is. Daarnaast bespreken we algemene, objectieve beeldelementen, zoals verschillende compositievormen, kleurgebruik, licht en donker en lijnvoering. Ook het werk van de cursisten komt aan bod en wordt op geregelde momenten gezamenlijk besproken. De technische kanten van het schilderen zoals het gebruik van olie- of acrylverf, aquarel of tekentechnieken, worden besproken. Kwastgebruik, onderschildering, glaceren en afwerking(vernis) komen aan de orde. Ook zal een aantal van deze inleidingen worden gecombineerd met een opdracht, waar vrijblijvend aan kan worden meegedaan.

 

Dag Tijd Datum eerste les
Prijs
Cursuscode
Woensdag 10:00-13:00 uur 18 sept. 2019 € 325,- Cursus 6
Woensdag 13:30-16:30 uur 18 sept. 2019 € 325,- Cursus 7

Inschrijven