REMBRANDT WORKSHOP

Een meesterwerk naschilderen in 3 uur is geen makkelijk klusje . Al helemaal niet voor diegenen die nog nooit met olieverf gewerkt hebben. Voor het begin van de workshop vroeg ik me dan ook af of het niet te hoog gegrepen was om in één dag een Rembrandt na te willen schilderen, maar uit ervaring wist ik ook dat elke keer als ik denk dat het misschien net iets te moeilijk wordt, de cursisten hun eigen verwachtingen (en die van de docent) meervoudig zullen overtreffen. Het is mooi om te constateren dat  in een workshop deelnemers behalve een nieuwe techniek ontdekken ook in zelfvertrouwen groeien.

Zoals de Oude Meesters begonnen we met een ondertekening op een bruin getint doek. Het is belangrijk om in dit vroege stadium de verhoudingen en gelijkenis zo goed mogelijk te treffen. Daarna gingen we het beeld ontleden in donker en licht vlakken. Na een korte maar welverdiende koffiepauze gaf ik uitleg over de organisatie van het palet en wat formules voor het mengen van huidskleuren. Daarna ging iedereen weer net zo hard en gemotiveerd (misschien nog wel meer!) aan de slag als aan het begin van de workshop. Het laatste uur werd besteed aan het toevoegen van details en verfijnen van tonen en subtielere kleurschakeringen.

Drie uur is uiteraard net niet lang genoeg om een heel gedetailleerd en afgewerkt portret te schilderen. Desalniettemin waren de resultaten indrukwekkend.  Gelukkig staan alle stappen uitgebreid beschreven op de hand-out zodat iedereen het weer lekker thuis over kan doen!

Sophie

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.